105 let Bohumila Hrabala

 28.3.2019  uplyne 105 let od narození spisovatele Bohumila Hrabala

Kniha „Bohumil Hrabal – známý a neznámý“

Právě v prodeji kniha Bohumil Hrabal – známý a neznámý, vydaná roku 2014 Polabským muzeem, která má, už k Hrabalovu životopisu, pozici jakéhosi „strážce odkazu“.

Kniha, editovaná a připravená Petrem Šormem, Františkem Sýkorou a Janou Kavánovou, se skládá ze dvou částí. První je vlastně odbornou studií (s názvem, shodným s celou knihou), která je zaměřena na Hrabalův životopis a jeho širší souvislosti. Text je tedy věnován nejen „největšímu pábiteli“, ale i jeho široké rodině, počínaje pradědečkem, či přátelům, jejichž život byl se spisovatelovým úzce propojen. Autoři k tomu důkladně využili materiály, které měli k dispozici v muzejním archivu, včetně bohaté fotodokumentace. (Snad by jen mohlo být doplněno více údajů o Hrabalově ženě Elišce, která se v textu „náhle objeví“ až v souvislosti se sňatkem v roce 1956.) Pro čtenáře, kteří se dosud spisovatelovým životem nezabývali, text důkladně osvětlí většinu potřebných souvislostí ze života autora Postřižin.

Knihu je možné zakoupit na pobočkách Polabského muzea, p.o. za cenu 220,-Kč

Životopis Bohumila Hrabala

Bohumil Hrabal, jeden z nejvýraznějších českých spisovatelů patří zároveň k symbolům tuzemské literatury v zahraničí. Ačkoli psal o Češích a pro Čechy, náměty jeho knih byly vždy srozumitelné i světovému publiku.

Bohumil Hrabal se narodil v roce 1914 v Brně. Z dětstkých let mu v paměti utkvěl především nymburský pivovar, který byl dlouhá léta jeho bydlištěm, nicméně většinu svého dospělého života strávil v Praze. Není žádné přehvapení, že mezi jeho méně oblíbené práce patřila činnost posunovače na dráze, dělníka ve sběrných surovinách nebo v kladenských ocelárnách. Při psaní knihy se svými životními a pracovními zkušenostmi častokrát inspiroval.

Kvůli dvěma nevydařeným pokusům o vydání raných děl se své první knihy dočkal až těsně před padesátými narozeninami. Jako první  vyšel v roce 1963 povídkový soubor Perlička na dně. Hned po něm byl vydán titul Pábitelé. Tento novotvar vymyslel Hrabal ze slova pábit, což se původně používalo jako výraz pro pokuřování dýmky. V jeho podání je ovšem pábitel osobitý vypravěč, který si rád realitu i svůj příběh domýšlí a přibarvuje. Těmito postavami se Hrabalovy knihy hemží a čtenáři je mají nejraději.

Autor se psaní knih věnoval od padesátých let, přičemž od šedesátých profesionálně. Po okupaci v srpnu 1968 dostal Hrabal zákaz psát. V tvorbě pokračoval neoficiálně, spolupracoval s exilovými nakladateli a jeho díla vycházela v samizdatu. Po roce 1989, kdy byl uvolněn přístup k jeho dílu, se stal jedním z nejslavnějších českých spisovatelů 20. století.

Bohumil HrabalBohumil Hrabal napsal desítky románů a povídkových knih, za něž získal řadu literárních ocenění. Za jeho vrcholné tvůrčí období jsou považována sedmdesátá léta, kdy napsal román Obsluhoval jsem anglického krále, Něžného barbara, Slavnosti sněženek nebo Postřižiny, které jsou součástí trilogie zvané Městečko u vody. Tuto etapu uzavírá kritiky a odborníky nejoceňovanější kniha Příliš hlučná samota, která vyšla v roce 1980.

Celá řada Hrabalových knih se dočkala i filmové podoby, které se téměř ve všech případech ujal Jiří Menzel. Hned za druhý z filmů na hrabalovské téma získal režisér v roce 1966 Oscara. Ostře sledované vlaky totiž vznikly až po filmové povídce Automat Svět, který patří do souboru Perličky na dně.

Bohumil Hrabal zemřel na začátku února roku 1997 v pražské nemocnici po pádu z okna. Bylo mu třiaosmdesát let.


    Kontaktní formulář

    Máte-li zájem o aktuální informace, stačí vyplnit kontaktní formulář níže.



    Recaptcha *